TRETJI TRADICIONALNI POHOD PO KULTURNI POTI

V knjižni zbirki žepnega vodnika "Slovenija na dlani", ki jo je izdala Mladinska knjiga Založba d.d. Ljubljana v letu 2006, kjer je zbranih in opisanih vseh 25 KULTURNIH POTI v Sloveniji, upamo, da smo v letu 2015 dodali 26 kulturno pot.

Naloga in želja KD Ernest Golob-Peter in Knjižnice Lenart v letu 2017 je, da vzpostavimo vse vezi, da bo ta naša pot vključena med ostalih 25 kulturnih slovenskih poti. 

Za kaj je nastala in komu je namenjena naša kulturna pot? 

Odgovor tiči v Srečanjih pesnikov in pistateljev - začetnikov, ki so se odvijala v Gradišču - sedaj Sveta Trojica od leta 1973 dalje. Več o njih lahko preberete v Trojiški kroniki, ki jo je, leta 2001 izdalo KD Ernest Golob-Peter. Danes potekajo ta srečanja pod naslovom FESTIVAL URŠKA v Slovenj Gradcu.

Ideja o KULTURNI POTI je vzklila iz teh trojiških literarnih srečanj. Ob 50-letnici Knjižnice Lenart leta 2012, je bil izveden prvi pohod po tej poti do Svete Trojice. V letu 2015 je KD Ernest Golob-Peter pristopilo k zaključnem dejanju takratnih trojiških literarnih srečanj s postavitvijo sedmih (7) kulturnih točk, ki povezujejo zgodovino literarnega ustvarjanja vse od leta 1814. Lokacije teh točk, potek kulturne poti so podrobneje navedene v mapi te poti, ki je izšla ob zaključku projekta v letu 2015 in jo je mogoče dobiti pri KD Ernest Golob-Peter Sveta Trojica. Namenjena je vsem, ki želijo podrobneje spoznati kulturno zgodovino kraja ter se tako "dotakniti" poti in mest, kjer so svoj čas ustvarjali v pisani besedi znani slovenski pisatelji, pesniki, dramatiki, jezikoslovci.

Letos se bomo na to pot podali v NEDELJO, 18. junija ob 9. uri izpred kulturnega doma v Sveti Trojici. Pridružite se nam. Veseli vas bomo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f t g m

ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV SLOVENSKIH GORIC